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Université de Fribourg

Salt intake monitoring at a population level

Chiolero, Arnaud

In: Journal of Human Hypertension, 2020, vol. 34, no. 8, p. 604–605

Université de Fribourg

Short-term cardiovascular responses to ingestion of mineral water in healthy non-obese adults: Impact of mineral components

Monnard, Cathriona Rosemary ; Montani, Jean-Pierre ; Grasser, Erik Konrad

In: Journal of Functional Foods, 2020, vol. 71, p. 104017

Background: The role of mineral components in the hemodynamic response to water drinking is still elusive.Methods: We conducted a randomized crossover study in 16 non-obese, healthy subjects (8 women) to investigate cardiovascular responses to water drinks differing in the mineral content. Continuous measurements included beat- to-beat blood pressure, electrocardiography derived RR-intervals,...

Université de Fribourg

How dieting might make some fatter: modeling weight cycling toward obesity from a perspective of body composition autoregulation

Jacquet, Philippe ; Schutz, Yves ; Montani, Jean-Pierre ; Dulloo, Abdul G.

In: International Journal of Obesity, 2020, vol. 44, p. 1243-1253

The notion that dieting makes some people fatter has in the past decade gained considerable interest from both epidemiological predictions and biological plausibility. Several large-scale prospective studies have suggested that dieting to lose weight is associated with future weight gain and obesity, with such predictions being stronger and more consistent among dieters who are in the normal...

Université de Fribourg

Total energy expenditure assessed by doubly labeled water technique and estimates of physical activity in Mauritian children: analysis by gender and ethnicity

Ramuth, Harris ; Schutz, Yves ; Calonne, Julie ; Joonas, Noorjehan ; Dulloo, Abdul G.

In: European Journal of Clinical Nutrition, 2020, vol. 74, no. 3, p. 445–453

In the tropical island of Mauritius, the rise in obesity has accelerated in the past decades, and could be contributed by low physical activity and increased sedentary behavior. The study objectives were to generate the first dataset of total energy expenditure (TEE), to estimate physical activity in Mauritian children, and to explore differences due to gender and ethnicity.Subjects/methods:...

Université de Fribourg

Cardiovascular responses to a glucose drink in young male individuals with overweight/obesity and mild alterations in glucose metabolism, but without impaired glucose tolerance

Monnard, Cathriona R. ; Grasser, Erik Konrad

In: European Journal of Nutrition, 2019, p. -

Little is known about whether mild aberrations in glucose metabolism, which are seen in overweight/obese subjects (OW/OB) without impaired glucose tolerance, affect regulator control elements for blood pressure homeostasis. Methods Hence, we measured in age-matched male subjects with normal weight (n = 16; BMI = 22.4 kg m−2) and OW/OB (n = 11; BMI = 28.6 kg m−2) continuous...

Haute école de santé Genève

Etat des connaissances de l'orthorexie : quels sont les traitements proposés et le rôle du diététicien dans la prise en charge ? : travail de Bachelor

Aeschlimann, Fanny ; Osman, Intisar ; Robert Cornide, Aline (Dir.)

Mémoire de bachelor : Haute école de santé Genève, 2019.

Introduction : L’orthorexie (orthorexia nervosa = ON) est un terme inventé par le Dr. Steven Bratman en 1996 et désigne une préoccupation excessive pour l’alimentation saine. Le sujet est en pleine recherche : il n’existe pas encore de définition universelle, ni de diagnostic. Bien que la littérature détaille peu la prise en charge de l’ON, le diététicien1 y joue un rôle...

Haute école de santé Genève

Alimentation sans gluten : quels sont les impacts sur le statut en métaux lourds de l'organisme et sur la qualité nutritionnelle des produits ultra-transformés ? : travail de Bachelor

Joliat, Lorena ; Schlaeppy, Leila ; Vernay-Lehmann, Laurence (Dir.)

Mémoire de bachelor : Haute école de santé Genève, 2019.

Introduction : L’alimentation sans gluten constitue le traitement de base de la prise en charge de la maladie coeliaque, de la sensibilité au gluten/blé non coeliaque et de l’allergie au blé. Elle correspond à l’éviction totale du gluten dans l’alimentation. Ces dernières années, influencée par les médias, une partie de la population générale en bonne santé suit ce régime...

Haute école de santé Genève

Quelles sont les interventions de prévention des troubles du comportement alimentaire efficaces chez les athlètes et quel est le rôle du-de la diététicen-ne dans ces interventions ? : travail de Bachelor

Bigler, Fiona ; Mabillard, Céline ; Carrard, Isabelle (Dir.)

Mémoire de bachelor : Haute école de santé Genève, 2019.

Introduction : La prévalence des troubles du comportement alimentaire (TCA) est plus élevée chez les athlètes que dans la population générale et ceux-ci engendrent des conséquences graves sur la santé et les performances. En effet, les sportifs sont soumis aux facteurs de risque de la population générale, mais également à ceux spécifiques à l’environnement sportif. Face à cette...

Haute école de santé Genève

Anorexie mentale chez les adolescents : prise en charge incluant la famille (Family based treatment - FBT) : travail de Bachelor

Di Capua, Tiffanie ; Ghezai, Luwam ; Carrard, Isabelle (Dir.)

Mémoire de bachelor : Haute école de santé Genève, 2019.

Introduction : L’anorexie mentale est un trouble du comportement alimentaire (TCA) définie par le DSM-5, débutant avec une période de restriction alimentaire à l’adolescence. Il s’agit d’une pathologie dite grave de l’adolescence pouvant se chroniciser sur le long terme. Actuellement, cela représente un enjeu de santé publique important. Selon les sociétés savantes, l’approche...

Haute école de santé Genève

L'impact de l'alimentation sur les troubles du sommeil : travail de Bachelor

Brussard, Aude ; Sogno, Laurine ; Chatelan, Angéline (Dir.)

Mémoire de bachelor : Haute école de santé Genève, 2019.

Introduction : Notre cerveau est constamment sollicité lors de nos journées de travail ou de congé. En effet, la plupart des citoyens ont un rythme de vie souvent trop rapide et une durée de sommeil raccourcie. Pourtant le repos est indispensable à une qualité de vie optimale et une bonne santé. Un facteur que chacun rencontre dans son quotidien peut influencer, positivement ou...