Université de Fribourg

Odor Perception in Children with Autism Spectrum Disorder and its Relationship to Food Neophobia

Luisier, Anne-Claude ; Petitpierre, Geneviève ; Ferdenzi, Camille ; Clerc Bérod, Annick ; Giboreau, Agnes ; Rouby, Catherine ; Bensafi, Moustafa

In: Frontiers in Psychology, 2015, p. 6:1830

Atypical sensory functioning in Autism Spectrum Disorder (ASD) has been well documented in the last decade for the visual, tactile and auditory systems, but olfaction in ASD is still understudied. The aim of the present study was to examine whether children with ASD and neuro-typically (NT) developed children differed in odor perception, at the cognitive (familiarity and identification...

Université de Fribourg

Accompagnement alimentaire et neurodiversité

Luisier, Anne-Claude ; Petitpierre, Geneviève ; Delgrande, Stephane

In: Revue suisse de pédagogie spécialisée, 2020, vol. 10, no. 4, p. 17-23

Manger est un acte quotidien, vital, obligatoire. C’est une habitude de vie incontournable pour tout être vivant. Il concerne tout le monde et interroge les valeurs personnelles. S’il suscite parfois des craintes comme celle très répandue de grossir, il est le plus souvent source de plaisir et synonyme de rencontre. Accompagner cet acte demande d’agir sur les motivations...

Université de Fribourg

Perception visuelle et olfactive chez les enfants avec un trouble du spectre de l'autisme : implications sur l'acceptation des aliments

Luisier, Anne-Claude ; Petitpierre, Geneviève (Dir.)

Thèse de doctorat : Université de Fribourg, 2017.

The development of eating behaviour is sometimes complicated: 13% to 50% of typically developing (TD) children display feeding problems. In children with Autism Spectrum Disorder (ASD), this figure could be above 80% or even 90%. A number of studies have established a link between sensory particularities and the presence of eating problems in these children. This doctoral thesis, therefore, aims...