Accès public à partir du 26 mai 2019
Université de Neuchâtel

The more-than-economic dimensions of cooperation in food production

Emery, Steven B. ; Forney, Jérémie ; Wynne-Jones, Sophie

In: Journal of Rural Studies, 2017, vol. 53, p. 229-235

Moving forwards from an extensive literature on farmers' cooperatives, this Special Issue aims to explore the interaction and interdependence of multiple material and immaterial benefits associated with cooperation. The eight papers gathered here address a range of contexts to explore the inseparability of a set of ‘more-than-economic’ benefits of cooperation and consider the wider...

Université de Neuchâtel

Family farming and gendered division of labour on the move: a typology of farming-family configurations

Forney, Jérémie

In: Agriculture and Human Values, 2017, vol. 34, no. 1, p. 27-40

Family farming, understood as a household which combines family, farm and commercial activity, still represents the backbone of the world’s agriculture. On family farms, labour division has generally been based on complementarity between persons of different gender and generations, resulting in specific male and female spheres and tasks. In this ‘traditional’ labour division, gender...

Université de Neuchâtel

Blind spots in agri-environmental governance: some reflections and suggestions from Switzerland

Forney, Jérémie

In: Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 2016, vol. 97, no. 1, p. 1

Malgré une écologisation des politiques et des marchés, la production de notre alimentation continue de contribuer significativement à la détérioration de l’environnement. Cet article veut explorer les causes socio-culturelles de cet échec (partiel) de la gouvernance agro-environnementale (AEG). Un premier constat émerge de la littérature : la recherche sur l’AEG est généralement...

Université de Neuchâtel

Enacting Swiss Cheese: About the Multiple Ontologies of Local Food

Forney, Jérémie

In: Biological Economies: Experimentation and the politics of agrifood frontiers, 2016, p. 67-81

Université de Neuchâtel

Introducing ‘seeds of change’ into the food system? Localisation strategies in the Swiss dairy industry

Häberli, Isabel ; Forney, Jérémie

In: Sociologia Ruralis : Journal of the European Society for Rural Sociology, 2016, vol. 56, no. 2, p. 135-156

The Swiss dairy-farming sector faces challenging times after the removal of milk quotas. In this context, several cooperative/federative structures have developed new strategies to improve the situation of dairy farmers. Local products play an important role in these strategies. Based on ethnographic work, this paper looks at the social construction and negotiation of ‘the local’ within three...

Université de Neuchâtel

Farmer autonomy and the farming self. Journal of Rural Studies

Stock, Paul V. ; Forney, Jérémie

In: Journal of Rural Studies, 2014, vol. 36, p. 160-171

Drawing on interviews in Switzerland and New Zealand, we explore the concept of autonomy as part of a farming self. The farming self encompasses the dialectical relationship of autonomy as both value and tool that help us understand farmers within a wider set of economic, environmental and interpersonal relations. Farmers describe autonomy as a value in three related but slightly different ways....

Université de Neuchâtel

Neoliberal Natures on the Farm: Farmer Autonomy and Cooperation in Comparative Perspective

Stock, Paul V. ; Forney, Jérémie ; Emery, Steven B. ; Wittman, Hannah

In: Journal of Rural Studies, 2014, vol. 36, no. 411-422, p. 411-422

The struggle over autonomy in farming is emblematic of the philosophical and practical tensions inherent in solving multi-scalar environmental issues. We explore the multiplicities of autonomy through comparative case studies of agricultural cooperation in England, Switzerland, New Zealand, and Brazil, which allow consideration of the implications of a range of approaches to managing farmed...

Université de Neuchâtel

Produire du lait, créer du sens : adaptations et résistances quotidiennes chez les producteurs de lait suisses romands

Forney, Jérémie ; Ghasarian, Christian (Dir.) ; Droz, Yvan (Codir.)

Thèse de doctorat : Université de Neuchâtel, 2010.

Produire du lait en Suisse romande, c’est exercer une activité économique conditionnée par un cadre politique omniprésent. Au tournant du siècle, ce cadre a subi une transformation profonde. D’un système protectionniste et productiviste, on est passé à une logique libérale, associée à une rhétorique de multifonctionnalité. Les éleveurs laitiers ont dû trouver les moyens de...

Université de Neuchâtel

Des paysans, il en faudra toujours... : la reprise de l'exploitation familiale et les perspectives d'avenir de jeunes agriculteurs fribourgeois

Forney, Jérémie

Mémoire de diplôme universitaire : Université de Neuchâtel, 2002.

Dans la première partie de ce travail, je donne une description de la vie quotidienne des paysans fribourgeois : soins au bétail, travaux des champs, « paperasse », … mais aussi activités sociales professionnelles ou non. J’ai tenté de faire ressortir un « ethos » qui dirige les pratiques et les discours du paysan et qui lui permet de s’identifier à une figure du « bon paysan »....