Université de Neuchâtel

Introducing ‘seeds of change’ into the food system? Localisation strategies in the Swiss dairy industry

Häberli, Isabel ; Forney, Jérémie

In: Sociologia Ruralis : Journal of the European Society for Rural Sociology, 2016, vol. 56, no. 2, p. 135-156

The Swiss dairy-farming sector faces challenging times after the removal of milk quotas. In this context, several cooperative/federative structures have developed new strategies to improve the situation of dairy farmers. Local products play an important role in these strategies. Based on ethnographic work, this paper looks at the social construction and negotiation of ‘the local’ within three...

Université de Neuchâtel

Farmer autonomy and the farming self. Journal of Rural Studies

Stock, Paul V. ; Forney, Jérémie

In: Journal of Rural Studies, 2014, vol. 36, p. 160-171

Drawing on interviews in Switzerland and New Zealand, we explore the concept of autonomy as part of a farming self. The farming self encompasses the dialectical relationship of autonomy as both value and tool that help us understand farmers within a wider set of economic, environmental and interpersonal relations. Farmers describe autonomy as a value in three related but slightly different ways....

Université de Neuchâtel

Produire du lait, créer du sens : adaptations et résistances quotidiennes chez les producteurs de lait suisses romands

Forney, Jérémie ; Ghasarian, Christian (Dir.) ; Droz, Yvan (Codir.)

Thèse de doctorat : Université de Neuchâtel, 2010.

Produire du lait en Suisse romande, c’est exercer une activité économique conditionnée par un cadre politique omniprésent. Au tournant du siècle, ce cadre a subi une transformation profonde. D’un système protectionniste et productiviste, on est passé à une logique libérale, associée à une rhétorique de multifonctionnalité. Les éleveurs laitiers ont dû trouver les moyens de...