Accès public à partir du 3 août 2019
Università della Svizzera italiana

Journalists arguing newsmaking decisions on the basis of anticipated audience uptake : a study of argumentation in the newsroom

Luciani, Margherita ; Rocci, Andrea (Dir.) ; Perrin, Daniel (Codir.)

Thèse de doctorat : Università della Svizzera italiana, 2018 ; 2018COM006.

This thesis sets out to explore journalists’ anticipatory reasoning on audience uptake, i.e. on the ways in which the audience will react to news. In order to reach this goal, I conduct an argumentative analysis of various types of newsroom activities. The analysis sheds light on journalists’ reasoning processes concerning audience uptake that lead them to broadcast/publish one certain...

Università della Svizzera italiana

Dalle apparenze alle inferenze: i predicati sembrare e apparire come indicatori argomentativi

Musi, Elena ; Rocci, Andrea (Dir.) ; Miecznikowski, Johanna (Codir.)

Thèse de doctorat : Università della Svizzera italiana, 2016 ; 2016COM001.

Questa ricerca indaga il ruolo svolto dalle strategie evidenziali nel discorso argomentativo, adottando come caso di studio i verbi d’apparenza sembrare e apparire. L’ambito di ricerca in cui s’inserisce è lo studio degli indicatori argomentativi, vale a dire di quegli indizi linguistici che possono essere sfruttati da un analista per ricostruire l’intreccio degli argomenti in un...

Università della Svizzera italiana

Eating the other : a semiotic approach to the translation of the culinary code = Il cibo dell’altro : un approccio semiotioco alla traduzione del codice alimentare

Stano, Simona ; Volli, Ugo (Dir.) ; Rocci, Andrea (Dir.) ; Danesi, Marcel (Dir.)

Thèse de doctorat : Università della Svizzera italiana, 2014 ; 2014COM003.

Eating and food are often compared to language and communication: anthropologically speaking, food is undoubtedly the primary need. Nevertheless, as Roland Barthes (1961) defends, this need is highly structured, and it involves substances, practices, habits, and techniques of preparation and consumption that are part of a system of differences in signification. In this sense we can speak about a...