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Médiathèque Valais

Le Bout'Rions

Monthey : Carnaval de Monthey

2008

  • (c)use» le célèbre romand d’Arlette Zola euh!...
  • non pas Arlette mais......
  • Pour ceux qui en doutaient encore, Pierrot Bochud a bel et bien un dentier....
Haute école de santé Genève

Quels sont les facteurs qui influencent l'acte de cuisiner chez les européens âgés entre 18 et 65 ans ? : travail de Bachelor

De Bortoli, Lara ; Risco, Arlette ; Taburet, Arthur ; Kehl Dubois, Corinne (Dir.)

Mémoire de bachelor : Haute école de santé Genève, 2019.

Introduction Pourquoi certains cuisinent de moins en moins, peu ou pas du tout? Le temps à disposition pour cuisiner et la transmission intergénérationnelle des compétences culinaires sont en train de diminuer, cela impacte négativement la pratique culinaire. De plus, la restauration rapide augmente. Les plats préparés sont généralement de moins bonne qualité nutritionnelle que ceux...

  • Travail de Bachelor De Bortoli Lara, Risco Arlette et Taburet Arthur N° matricule : 16872293, 14587968 et 1549462 Directrice de TBSc : Corinne Kehl Dubois - diététicienne diplômée, maître d’enseignement HES à l’Haute Ecole de Santé de Genève, filière Nutrition et diététique Membre du jury : Raphaël Reinert - diététicien diplômé, collaborateur scientifique à l’Office fédéral de la sécurité alimentaire et des affaires vétérinaires de Berne Déclaration sur l’honneur Les prises de position, la rédaction et les conclusions de ce travail n’engagent que la responsabilité de ses auteur-e-s et en aucun cas celle de la Haute école de santé de Genève, du Jury ou du Directeur-trice de Travail de Bachelor....
  • Lara De Bortoli, Arlette Risco et Arthur Taburet Novembre - décembre 2018 Haute école de santé (HEdS) de Genève Filière nutrition et diététique Directeur du TBSc : Corinne Kehl 63 TABLE DES MATIERES Résumé ............................................................................................................................... 79 Introduction ........................................................................................................................ 67 Problematique .................................................................................................................... 67 Cuisine saine ................................................................................................................... 67 Macronutriments ............................................................................................................. 67 But du travail ...................................................................................................................... 68 Question de recherche....................................................................................................... 69 Methodes ............................................................................................................................ 69 Choix du design .............................................................................................................. 69 Stratégie de recherche.................................................................................................... 69 Critères d’inclusion et exclusion des articles ............................................................... 70 Stratégie de sélection des articles ................................................................................. 71 Schéma récapitulatif de la sélection des études .......................................................... 72 Analyse et extraction des données................................................................................ 73 Deroulement ....................................................................................................................... 74 Analyse qualite ................................................................................................................... 77 Benefices et risques .......................................................................................................... 78 Budget et ressources ......................................................................................................... 78 Perspectives ....................................................................................................................... 78 Bibliographie ...................................................................................................................... 79 Annexes .............................................................................................................................. 79 64 Résumé Problématique Cuisine saine Le nombre croissant d'heures passées à travailler entraîne une diminution du temps disponible pour cuisiner....
  • sequence=1 (9) Chappuis A, Bochud M, Glatz N, Vuistiner P, Paccaud F, Burnier M/CHUV....
Université de Fribourg

The active site of yeast phosphatidylinositol synthase Pis1 is facing the cytosol

Bochud, Arlette ; Conzelmann, Andreas

In: Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular and Cell Biology of Lipids, 2015, vol. 1851, no. 5, p. 629–640

Five yeast enzymes synthesizing various glycerophospholipids belong to the CDP-alcohol phosphatidyltransferase (CAPT) superfamily. They only share the so-called CAPT motif, which forms the active site of all these enzymes. Bioinformatic tools predict the CAPT motif of phosphatidylinositol synthase Pis1 as either ER luminal or cytosolic. To investigate the membrane topology of Pis1, unique...

  • The active site of yeast phosphatidylinositol synthase Pis1 is facing the cytosol Arlette Bochud, Andreas Conzelmann ⁎ Department of Biology, University of Fribourg, Switzerland https://doc.rero.ch Five yeast enzymes synthesizing various glycerophospholipids belong to the CDP-alcohol phosphatidyltransferase (CAPT) superfamily....
  • Bochud, C....
  • Bochud, N....
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66 ans, 12000 éditions
Médiathèque Valais

Journal et feuille d'avis du Valais

Sion : [s.n.], 1903-1968

Année 1(1929)-année 30(1960)

  • Feb 19, 1968: ., . 1-0 auto Bochud Raymond, sdt tr....
  • Apr 24, 1967: CHATEAUNEUF - Marini ; Germa^^ Ma,riéthod, Maschietto, Broccard; Bochud | Speziar!...
  • Dec 21, 1965: Zenklusen , président d'honneur du club valaisan ; à MM. les abbés Bochud et Schmutz, aumóniers catholiques à l'Hópital cantonal où Mmes Carruzo et Genoud , deux bonnes fées, accomplissent une Lausanne: Noe!...
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140 ans, 41000 éditions
Bibliothèque publique et universitaire

L'Impartial

La Chaux-de-Fonds : L'Impartial, 1880

No spécimen [0] (27.12.1880); no 1 (1.1.1881) -

  • Aug 15, 2016: Jenni, Benhaddouche, Dindamba (85e Bochud); Cutunic....
  • Jun 8, 2015: Arlette Porret (La Sagne) 1h21’17’’1. 10....
  • Dec 1, 2014: Domicile de la famille: Arlette Altwegg 92 av. de Sully, 1814 La Tour-de-Peilz Quand je ne serai plus et que tu verras des étoiles riant dans le ciel, alors pense que je suis l’une d’elle....
  • See the 27 results in the newspaper "L'Impartial"
  • Aug 15, 2016: Jenni, Benhaddouche, Dindamba (85e Bochud); Cutunic....
  • Jun 8, 2015: Arlette Porret (La Sagne) 1h21’17’’1. 10....
  • Dec 1, 2014: Domicile de la famille: Arlette Altwegg 92 av. de Sully, 1814 La Tour-de-Peilz Quand je ne serai plus et que tu verras des étoiles riant dans le ciel, alors pense que je suis l’une d’elle....
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Université de Fribourg

Membrane topology of yeast alkaline ceramidase YPC1

Ramachandra, Nagaraju ; Conzelmann, Andreas

In: Biochemical Journal, 2013, p. -

Ypc1p and Ydc1p are alkaline ceramide hydrolases, which reside in the ER. Ypc1p can catalyze the reverse reaction, i.e. the condensation of free fatty acids with phytosphingosine or dihydrosphingosine and overexpression of YPC1 or YDC1 can provide enough ceramide synthesis as to rescue the viability of cells lacking the normal acyl-CoA-dependent ceramide synthases. To better understand the...

  • Martin Pagac and Arlette Bochud for helpful discussions....
  • M., Bochud, A., Roubaty, C., Knopfli, C., Vionnet, C. and Conzelmann, A. (2012) Topology of the microsomal glycerol-3-phosphate acyltransferase Gpt2p/Gat1p of Saccharomyces cerevisiae....
  • Bochud, A., Ramachandra, N. and Conzelmann, A. (2013) Adaptation of low-resolution methods for the study of yeast microsomal polytopic membrane proteins: a methodological review....
Université de Fribourg

Adaptation of low-resolution methods for the study of yeast microsomal polytopic membrane proteins: a methodological review

Bochud, Arlette ; Ramachandra, Nagaraju ; Conzelmann, Andreas

In: Biochemical Society Transactions, 2013, vol. 41, p. 35–42

Most integral membrane proteins of yeast with two or more membrane-spanning sequences have not yet been crystallized and for many of them the side on which the active sites or ligand-binding domains reside is unknown. Also, bioinformatic topology predictions are not yet fully reliable. However, so-called low-resolution biochemical methods can be used to locate hydrophilic loops or individual...

  • " Adaptation of low-resolution methods for the study of yeast microsomal polytopic membrane proteins: a methodological review Arlette Bochud*, Nagaraju Ramachandra* and Andreas Conzelmann*1 *Department of Biology, University of Fribourg, CH-1700 Fribourg, Switzerland Abstract Most integral membrane proteins of yeast with two or more membrane-spanning sequences have not yet been crystallized and for many of them the side on which the active sites or ligand-binding domains reside is unknown....
Université de Fribourg

Effets de la circulation d'air par effet de cheminée dans l'évolution du régime thermique des éboulis froids de basse et moyenne altitude

Morard, Sébastien ; Delaloye, Reynald (Dir.)

Thèse de doctorat : Université de Fribourg, 2011 ; no 1732.

In the Swiss Alps, mountain permafrost – subsurface materials remaining at negative ground temperatures throughout the year – is encountered discontinuously above about 2300 m.a.s.l. Nevertheless, abnormally cold ground conditions indicating possible occurrence of isolated permafrost patches have been reported in many locations at much lower elevation where the mean annual air temperature is...

  • sur-refroidi éboulis – glacier rocheux fossile du Bois des Arlettes (1’600 m.) avec le Dr....
  • Un tel cas de figure avait aussi été observé sur le glacier rocheux fossile du Bois des Arlettes par Dorthe & Morard (2007)....
  • Ce seuil vaut par exemple +5°C à Vudèche (1700 m.s.m.) et au Bois-des-Arlettes (1725 m.s.m.), +5.5°C à La Pierreuse (1600 m.s.m.)...
Université de Fribourg

Role of the C. elegans U2 snRNP protein MOG-2 in sex determination, meiosis, and splice site selection

Zanetti, Simone ; Meola, Marco ; Bochud, Arlette ; Puoti, Alessandro

In: Developmental Biology, 2011, vol. 354, no. 2, p. 232-241

In Caenorhabditis elegans, germ cells develop as spermatids in the larva and as oocytes in the adult. Such fundamentally different gametes are produced through a fine-tuned balance between feminizing and masculinizing genes. For example, the switch to oogenesis requires repression of the fem-3 mRNA through the mog genes. Here we report on the cloning and characterization of the sex determination...

  • Role of the C. elegans U2 snRNP protein MOG-2 in sex determination, meiosis, and splice site selection Simone Zanetti, Marco Meola, Arlette Bochud, Alessandro Puoti ⁎ Department of Biology, University of Fribourg, Switzerland https://doc.rero.ch In Caenorhabditis elegans, germ cells develop as spermatids in the larva and as oocytes in the adult....